Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 3:18:03π.μ.
A+ A A-

Η ίδρυση του πρώτου Σοβιέτ

Σαν σήμερα ,το 1905, ιδρύθηκε το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στο οποίο εκλέχθηκε πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι .
Η ρωσική λέξη σοβιέτ που σημαίνει συμβούλιο , έγινε διεθνής πολιτικός όρος με τη σημασία των συμβουλίων αντιπροσώπων που αποτέλεσαν την βάση της πολιτικής οργάνωσης των εργατών κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση αλλά και του λαϊκοδημοκρατικού πολιτεύματος της Σοβιετικής Ένωσης .


Σοβιέτ ονομάζονταν τα συμβούλια αντιπροσώπων της κάθε διοικητικής περιφέρειας που εκλέγονταν είτε απ’ευθείας από τον λαό ,είτε από αντιπροσώπους σοβιέτ μικρότερων περιοχών .
Στην Επανάσταση του 1917 σχηματίσθηκαν Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών τα οποία ουσιαστικά ανέλαβαν την εξουσία σε μια προσπάθεια εφαρμογής άμεσης δημοκρατίας στο πρότυπο της Παρισινής Κομμούνας .
Όταν τον Απρίλιο του 1917 ο Λένιν επέστρεψε από την εξορία στη Ρωσία προκειμένου να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εξέγερση που θα οδηγούσε στη σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση συνήλθε στο Μινσκ η πρώτη πανρωσική διάσκεψη των σοβιέτ των εργατών και των στρατιωτών .Ένα από τα βασικότερα τότε συνθήματα του Λένιν ήταν << Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ>>

Διαβάστε ακόμα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Το Radical προτείνει

Επικοινωνία